Historien om Hiawatha
Dette er historien om det ikoniske Yukigassen-laget Hiawatha
Ugh ugh ugh
Del 1:
Starten på Hiawatha
Hiawatha var med på Yukigasssen fra starten av i 2002.
Det var Stein-Inge Riise som startet laget. Han annonserte i lokalavisa etter spillere som hadde sin aner fra Hamningberg.
Laget måtte hete Hiawatha fordi det var med utgangspunkt i Hamningberg, og der var det "indianere" som bodde.
De som var med fra starten av var Stein-Inge Riise, Tore Riise, Roy Arne Karlsen, Kurt Johansen, Øystein Ervik, Gunn Jøran Farstad, Camilla Riise, Edel Jensen og Anne Grete Øyen.
Det er en fast stamme i laget som var med fra starten av: Tore Riise, Kurt Johansen og Gunn Jøran Farstad. Renate Mienna kom med fra 2004, og Bjørnhild Stokvik har vært med fra 2007. De senere år har også Jørn Riise, Tanja Stolyarova, Kent Ove Øyen, Luis Wie Rimala og Magnus Holla Austad-Sivertsen vært med.
Andre som har vært innom laget er Gry Kristiansen, Elisabeth Knutsen Riise, Sissel Hansen, Vera Nilsen, Heidi Wie, Odd Einar Farstad og mulig noen til.
Vi har indianernavenene; Høvdingen, Medisinmann, Ulende Ulv, Hissig Squaw, Danse Squaw, Sjefs Squaw, Smygende Ullteppe og Kaste Squaw.
Gullmedalje i EM Yukigassen
2008 - Kemijarvi/Finland
Del 2:
Meritter og prestasjoner
Gullmedaljer: 2007 EM i Vardø, 2008 EM i Kemijarvi (dobbel EM-vinnere)
Sølvmedaljer: 2004, 2005, 2012
Bronsjemedaljer: 2009
Bilder fra EM i Finland i 2008 når Hiawatha vant dobbel EM
Her er det flere bilder som man kan "scrolle" gjennom
Vinnere av "SommerYUKI" i 2021 og 2022 under Pomorfestivalen.
Priser:
Publikumsprisen (2014), Supporterprisen (2003), Kostymeprisen (2005)
Konge i 2011: Roy Arne Karlsen
Konge i 2007: Stein-Inge Riise (har vært konge to ganger, men ukjent årstall)
Konge i 2003: Kurt Johansen
Dronning i 2023: Bjørnhild Stokvik
Dronning i 2016: Gunn Jøran Farstad
Golden Glove i 2009: Gunn Jøran Farstad
VM i Yukidans 2008
Sjarmpris i Yukidans 2007

Her er det flere bilder som man kan "scrolle" gjennom
Når Hiawatha har vært med i så mange år så er det nok fordi vi har vært en god gjeng som har hatt det veldig artig sammen. Mye fliring og krumspring - men når hjelmen er på og visiret går ned er det blodig alvor. Da kriger vi for å vinne!
Vi har faste rutiner under Yukigassen. Torsdag kveld har vi laget fiskemiddag før vi deltar på Golde Glove. Fredag er det Yukidansen og parade, åpning, festivaltelt og hotellet. Lørdag morgen er det lagfrokost før spillene starter. Så er det en tur på Nordpol Kro når kampene er ferdig, før middag på hotellet og Yukinatt. Søndag morgen er det frokost, sluttspill og premieutdeling. Reinkjøttbuljong er fast hvert år i tipien.
Ikke minst har vi hester å passe på som må tas ut av stallen og luftes hvert år under Yukigassen. Vi har også egen skredder, Anne Toivola Lorentzen, som har laget de flotte indianerkostymene.
Kilde: TV2
Del 3:
Medieoppmerksomhet og internasjonal deltakelse
Hiawatha har vært omtalt i Sportsrevyen, intervjuet i russisk og finsk tv - samt masse lokalmedier.
VM i Yukigassen i Japan i 2013
Største opplevelsen var nok turen til Japan i 2013. De som var med var Stein-Inge Riise, Tore Riise, Jørn Riise, Roy Arne Karlsen, Kurt Johansen, Ingolf Eriksen, Gunn Jøran Farstad, Renate Mienna, Elisabeth Fjeldheim Knutsen Riise og Bjørnhild Stokvik.
Før turen til Japan ble vi intervjuet på God morgen Norge på TV2. De syntes det var eksotisk at et norsk lag fra Vardø skulle reise til Japan og delta i VM i snøballkrig. Det var en hyggelig opplevelse og vi fikk bidratt til å promotere Vardø og Yukigassen.
Turen gikk først til Tokyo hvor vi tilbragte noen dager som turister og fartet rundt, testet japanske restauranter, japansk bad og ikke minst karaokebar.
Her er det flere bilder som man kan "scrolle" gjennom
Så gikk turen videre til Sapporo hvor vi selvsagt måtte en tur opp i hoppbakken, Ōkurayama-bakken, som er fast arena for verdenscuprenn i hopp siden 1979/80. Her måtte vi ha en liten konkurranse om hvem som hoppet lengst i simulatoren.
Etter noen dager i Sapporo gikk turen videre til Sōbetsu, Hokkaidō for å delta i Yukigassen. Vi måtte selvsagt bidra med å danse Yukidansen under åpningen av Yukigassen 2013. Det gjorde vi med glede.
I Japan er Yukigassen en sport, og det er rundt 150 lag som deltar. Nivået er veldig høyt, og vi hadde ikke mye å stille opp med. Vi spilte to kamper, og vant en omgang (og kanskje lot de oss vinne av høflighet)... men artig var det!
Vi ble veldig populære fotoobjekter. Det var ikke helt vanlig med "indianere" der, og ungene elsket å få fjær i lua.
Siste året som Hiawatha
Det er vemodig å tenke på at dette er siste året vi som lag skal delta i Yukigassen, og det har ikke vært lett å komme til denne konklusjonen. De tre siste årene har det vært snakk om at "dette er siste året vi er med", men når Yukigassen har nærmet seg har det blitt mer "vi tar et år til". Denne gangen er det bestemt - 2025 blir det siste året (tror vi)!
Vi har hatt så mange fine øyeblikk, men selvsagt var det stort å vinne EM i 2007 i Vardø og 2008 i Kemijärvi, men bare det å oppleve den årlige turen til Yukigassen i Vardø er alltid minneverdig. Det er et fantastisk arrangement, og stor ære til alle de frivillige som står på og arrangerer slik at sånne som oss kan komme og glede oss over å være med.
Til nye lag er det bare å si: Nyt det, og husk at det viktigste er å ha det artig!
Vi håper jo at det skal oppstå en yngre utgave av Hiawatha som kan videreføre lagets historie.
Til slutt må vi takke alle som har vært supportere gjennom alle år! Hia hia hia!
Kamp i Japan på YouTube