Yukigassen er en snøballkrig-konkurranse av den japanske sporten Showa-Shinzan. Yukigassen Norway er medlem av International Alliance of Sport Yukigassen – IAY gjennom organisasjonens europeiske avdeling. Yukigassen arrangeres årlig i Vardø i mars måned.
Om oss
Yukigassen Norge kan arrangere konkurranser andre aktuelle steder i Norge innenfor Yukigassen Norway sitt virke- og forretningsområde, bistå andre aktuelle arrangører som etter avtale og tillatelse fra Yukigassen Norway ønsker å arrangere konkurranser med Showa-Shinzan International Yukigassen. Yukigassen Norge skal virke til utbredelse av sporten gjennom lisensiering av merkenavn, salg av artikler, utstyr og utleie av utstyr og kunnskap.
Yukigassen til Vardø - hvordan skjedde det?
Yukigassen kom til Vardø fordi vi tok imot en invitasjon fra Kemijärvi, deretter fordi noen sentralt plasserte personer tenkte dette var en god idé - og så aller viktigst: fordi folk i Vardø syntes dette var utrolig moro, og etter hvert også litt viktig
Vardø er vennskapsby med Kemijärvi i Nord-Finland, og tidlig i 1996 kom det en invitasjon. I begge kommuner hadde man et ønske om å bruke samarbeidet til mer enn sosiale sammenkomster - begge ville se på mulighetene for å samarbeide om næringsutvikling. Nå ville finnene at vi skulle presentere vårt næringsliv, og de ville fortelle om sitt. I tillegg hadde de innledet et samarbeid med en liten by nord i Japan, og det prosjektet trodde de Vardø kanskje også ville være med på. Den lille japanske byen het Sobetsu, og samarbeidet gjaldt en helt ny idrett: Yukigassen - et fartsfylt lagspill der snøballer og snøborger var sentrale ingredienser.
Sobetsu var en bergverksby som måtte tenke nytt da gruva ble stengt, og bestemte seg for å satse på turisme basert på egne fortrinn. En vinterfestival bygget rundt snøballspillet Yukigassen var en av fire festivaler de utviklet. Spillet var inspirert av flere andre idretter, og hadde gjort stor lykke i Japan - nå var de klare til å få det ut i verden, og da var det naturlig å introdusere det til land og regioner der det var snø og vinter deler av året.
Yukigassen for første gang i Kemijärvi
I 1996 stilte altså delegasjonen fra Vardø kommune under ledelse av nyvalgt ordfører Hermod Larsen lag i Yukigassen for første gang i Kemijärvi. Deltakerne på turen til Finland falt for spillet, og næringssjefen startet saksbehandlingen for en norsk variant i Vardø på servietter ved frokostbordet allerede dagen etter. Kunne Yukigassen bli en vei inn til japanske og finske markeder med fiskeprodukter fra Vardø? Eller var spillet i seg selv så spennende at det kunne være med og starte en festival for egen befolkning og tilreisende på ei tid på året det ikke kommer så mange på besøk?
I ettertid har vi sett at Yukigassen står godt på egne bein, og har bidratt til å skape en folkefest i Vardø noen intense dager på seinvinteren. I oppstarten var fokuset litt annerledes.
Yukigassen i Vardø for første gang i 1997Formannskapet og næringsutvalget i Vardø støttet næringssjefens forslag til satsing, og det ble bevilget noen kroner fra det kommunale næringsfondet. De største pengene kom fra Finnmark Fylkeskommune - i tillegg til at vennskapsbyen Kemijärvi lånte ut utstyr det første året. De billigste løsningene ble valgt, og mange stilte opp og hjalp. NRK Finnmark stilte opp med studio og tekniker slik at instruksjonsfilmen fikk norsk tale. Bedriftsidretten mobiliserte stort og har hovedæren for at det ble stilt lag til konkurransen. Aarsæther-sjef Willy Wilhelmsen jr. komponerte hymnen som ble framført under åpningen, og næringssjef Ingers pensjonerte engelsklærermamma oversatte regelboka mot noen hyggelige ord og en blomst i betaling.
Studietur til Japan ble sponset av SAS, og gjennomført etter grundig veiledning fra det som den gang het Eksportrådet, med viktige bidrag fra den norske konsulen i Sapporo. De lokale politikerne som hadde vært med til Finland og Japan påtok seg viktige oppgaver som dommere - og rektor Lisbeth Sandtrøen ved Vardø vgs tok ansvar for tilberedelse av fisk fra Vardø både under besøket i Sobetsu, og da de japanske samarbeidspartnerne kom på gjenbesøk under de første Yukigassen-lekene i Norge i 1997.
Første året ble Yukigassen spilt i Russevika, og særlig første dag var det vær som det bare kan være i Vardø. Vardøværingene tok poenget likevel - vind og snø aldri så mye. Det fartsfylte spillet passet godt til folket - og ble en suksess med en gang.
Fortsettelsen er en viktig søknad om EU-midler som finansierte innkjøp av eget Yukigassenutstyr, en fortsatt fabelaktig frivillig innsats - og etter hvert en mer profesjonell innstilling til selve spillet. Det kommer spillere fra flere land, og folk som har flyttet fra Vardø kommer tilbake for å spille. Det ble kanskje ikke den åpningen av fiskemarkedene som noen av oss hadde forhåpninger om - men kanskje var ikke det så realistisk. Japan er et krevende marked, og det trengs kraftige muskler for å komme inn der. Yukigassen har blitt en del av Vardøs årshjul - og det står stor respekt av at det fortsatt bygges snøborger, settes opp telt og etableres lag år etter år. Det ble næringsutvikling ut av det likevel - men på en litt annen måte.
Jeg var med på begynnelse, og glemmer det aldri - det var utrolig moro, og det kjentes allerede da som viktig - selv om det handlet om noe så enkelt som snøballkasting. Vardøværingene fikk en sjanse den gangen i 1996 - og tok den, selv om nok noen lurte på om vi som satt på Rådhuset hadde mista vettet helt. Vi som hadde opplevd Yukigassen - både i Finland og Japan - var overbeviste om at dette ville passe suverent i Vardø, og historien har gitt oss rett. Hvor tøft er ikke det!?
(..og så var det - og er faktisk fortsatt - til å bli litt munter av at Vadsø - som også er vennskapsby med Kemijärvi.. hadde fått samme invitasjon den gangen i 1996, men ikke valgte å dra... Antagelig fordi de syntes det hørtes helt merkelig og useriøst ut.. dem om det!)
Nå pensjonist og sydame
Den gang næringssjef i Vardø kommune
Hva er Yukigassen?
Yukigassen er et snøballspill for lag som kom til Vardø og Norge fra Sobetsu i Japan. Sobetsu er en by som ligger nord i Japan, ikke så langt i fra den mer kjente byen Sapporo. Her ble denne vinteridretten utviklet på midten av åttitallet og er i dag en stor idrett i deler av Japan der det er vinter og snø. Spillet ble presentert for Vardøværingene i 1996, og det første mesterskapet i Vardø ble arrangert i 1997.
Dagens Yukigassen i Japan er en stor idrett med ca 1000 lag og ti tusen spillere. Det spilles seriesystem med sluttspill som avsluttes med et verdensmesterskap som foregår i midten av februar hvert år.
Yukigassen er kommet til Vardø og Norge for å bli. Yukigassen Norway i Vardø innehar enerett til å utvikle og markedsføre denne idretten i Norge, og spillet er nå på tur til andre plasser i Norge for å vise seg fram. Det blir en sikker vinner.
Vardø avholder årlig Nordisk Mesterskap i Yukigassen, i tillegg til VM i Yukidans som er en dans til ære for snøen.
YukiTeam
Yukiteamet består av arrangementskomiteen og dens underkomiteer samt Yukigassens styre.
TBA
ArrangementskoordinatorKoordinator for arrangementet og alle underkomiteer

Roy Arne Karlsen
StyrelederAnsvar for foreningens økonomi og administrasjon
Organisasjonskart
Styret
Økonomi og administrasjonArrangementskomiteen
Overordnet ansvar for å arrangere Yukigassen i VardøDommere
Ansvarlig for dømming under Yukigassen i VardøCrew
Ansvarlig for rigg og driftSkulpturgruppa
Ansvarlig for det estetiske rundt Yukigassen i Vardø